Projekt azonosító: VCA-KP-1-2022/4-001902

Kedvezményezett:  Veszprém Megyei Értelmi Fogyatékossággal élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége  Közhasznú Egyesülete Tapolca

A Veszprém Megyei ÉFOÉSZ KH Egyesület a Városi Civil Alap 2022. évi pályázati kiírására nyújtotta be támogatási kérelmét, melynek célja volt, hogy a korábbi években megvalósított integrációs programsorozatot, melyben a Veszprém Megyében élő fogyatékossággal élő és ép személyek közötti kapcsolatokat fejleszti, 2022-2023 években folytatni tudjuk.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. a kérelmünket 6 150 000 Ft támogatásban részesítette. A támogatási összegből az alábbi rendezvények valósultak meg:

2022. júniusban 3 napos Megyei Integrált találkozót szerveztünk Gosztolán, ahol a fogyatékkal élő fiatalok egészséges társaikkal több napos integrált programon vettek részt.

Folytattuk a 2022. májustól indult Szögletes Kerék Színházi programot, ahol a fogyatékkal élő résztvevőink folyamatos munkával készültek az előadásokra, melyeket ép és fogyatékkal élő nézők előtt mutattak be.

2023. decemberében Megyei Esélyegyenlőségi Napot szerveztünk Veszprémben, az Agóra Kulturális Központban

A célcsoport számára előadásokat szerveztünk:
- Faipari termékek megmunkálása (2 alkalom, 2023. 11.-12 hónapban)
- Merülj velünk! Tengerbiológiai előadás (2023.11.)
- Adventi időszaki készülődés: kézműves programok, közösségi események zajlottak

A projekt eredményeként jelentősen fejlődött mind a sérült, mind az ép résztvevők érzékenysége, ezzel a projektben tervezett cél, hogy az integrációs folyamat elinduljon, teljesült.

2024. évben folytatódnak a programok!

A projekt 2022-2023. években valósult meg. Köszönjük a BGA Zrt támogatását!

Veszprém Megyei ÉFOÉSZ  KH Egyesület

Ostorházi Bánk

Frim Jakab Emlékérem és Göllesz Viktor Díj átadása Budapesten az Országház Vadásztermében.
Nagy büszkeség Veszprém Vármegyegyének,hogy a tapolcai Támogatott Lakhatásban  élő Ostorházi Bánk ma Művészet kategóriában ösztöndíjat kapott!

Képek a díjátadóról a képgalériában.

 

Bemutatkozik tapolcai színházunk, az ÉFOÉSZ  SzögeletesKerék Színháza és az Imre Sándor Szeretetszínház és Színmühely közös produkcióban először Tapolcán.
Jegyek már kaphatók !

 

Önálló Életvitel Európai Napja

2023. május 5-én az ÉFOÉSZ önérvényesítő konferenciát tart az Önálló Életvitel Európai Napja alkalmából. Meghívjuk az értelmi fogyatékossággal élő személyeket és segítőiket, ünnepeljék velünk az Önálló Életvitel Európai Napját! Az idei különleges esemény lesz, mert a hazai önérvényesítőkön túl, külföldről, Ausztriából is érkeznek előadók a konferenciára.

Az Európai Önálló Életviteli Hálózat (ENIL) tagjai, így az ÉFOÉSZ is, minden évben, május 5-én ünneplik az Önálló Életvitel Európai Napját. Az eseménnyel szeretnénk felhívni figyelmet arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára is fontos az önálló életvitel. El szeretnénk mondani azt is, hogy milyen támogatásra van szükségük a fogyatékossággal élő embereknek az önálló életviteléhez.

A konferencia két kiemelt témája az önérvényesítés és a támogatott döntéshozatal lesznek. Az önérvényesítők olyan értelmi fogyatékossággal élő emberek, akik tanulnak a jogaikról és képviselik saját, valamint társaik érdekeit. Az eseményen magyar és osztrák önérvényesítő előadók is beszélnek majd arról, hogyan képviselik az értelmi fogyatékossággal élő emberek érdekeit.

A konferencia másik kiemelt témája a támogatott döntéshozatal lesz. A támogatott döntéshozatal egy olyan jogi forma, melyben a fogyatékossággal élő emberek döntenek az életükről, de a döntésekhez támogatást kapnak másoktól.

A felszólaló önérvényesítők az előadásokban és a kerekasztal beszélgetés során elmondják majd, miért fontos, hogy ők maguk és ne mások döntsenek az életükről. Beszélnek majd arról is, hogy pontosan milyen támogatásra van szükségük a döntésekhez és a minél önállóbb élethez.

Tudnivalók a konferenciáról

A konferencia időpontja: 2023. május 5., péntek, 14 órától 17 óráig.

Helyszíne: Eötvös10 Művelődési Ház, 1067 Budapest, Eötvös u. 10.

A helyszín akadálymentes.

Regisztráció: Az eseményre regisztrálni kell. Ha szeretnél részt venni a konferencián, ezen a linken regisztrálhatsz: https://forms.gle/wA1CMGmRuggcN9d58Ha csoporttal jöttök, kérjük, hogy mindenkit egyenként regisztráljatok!

A férőhelyek korlátozottak, érdemes minél hamarabb regisztrálni!

Részletes program

  • 13:15 – 14:00 Regisztráció
  • 14:00 – 14:10 Résztvevők köszöntése – Gyene Piroska, elnök – ÉFOÉSZ
  • 14:10 – 14:30 Önérvényesítés Magyarországon és Európában – Bercse László, társelnök – ÉFOÉSZ, elnök – Európai Önérvényesítő Platform (EPSA)
  • 14:30 – 14:50 Önérvényesítés Ausztriában – Oswald Föllerer – People First Wien
  • 14:50 – 15:10 Gondnokság és támogatott döntéshozatal Ausztriában – Andreas Zehetner – Lebenshilfe Austria
  • 15:10 – 15:30 Kérdések válaszok
  • 15:30 – 16:00 Kávészünet
  • 16:00 – 17:00 Tapasztalatok a támogatott döntéshozatalról és a jó támogatásról – kerekasztalbeszélgetés. Résztvevő önérvényesítők: Cziráki Zsolt, Molnár Éva, Molnár Mercédesz és Szabó Margaréta

 

További információ Ha további információra van szükséged, keresd munkatársunkat, Korponai Hajnalkát!
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; telefonszám: +3670 454 0786.

 

Projekt azonosító: VCA-KP-1-2021/4-000195

Kedvezményezett:  Veszprém Megyei Értelmi Fogyatékossággal élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége  Közhasznú Egyesülete Tapolca


A Veszprém Megyei ÉFOÉSZ KH Egyesület a Városi Civil Alap 2021. évi pályázati kiírására nyújtotta be támogatási kérelmét, melynek célja volt, hogy a 2021. és 2022. évek során integrációs programsorozatot valósítson meg, melyben a Veszprém Megyében élő fogyatékossággal élő és ép személyek közötti kapcsolatokat fejleszti.


A Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. a kérelmünket 3 000 000 Ft támogatásban részesítette. A támogatási összegből az alábbi rendezvények valósultak meg:

2021. augusztusban kétnapos integrált találkozót szerveztünk, mely során a Balatongyöröki ifjúsági táborban felnőtt ép és sérült személyek közösen vettek részt.

2021. október – december folyamán több alkalommal adventi készülődésen vettünk részt, majd közös karácsonyi ünnepséget tartottunk.

2022. májusban családi integrációs napot tartottunk Sümegen, ahol a sérült és ép résztvevők lovagi tornát is közösen megtekinthettek.

2022. májusban és júniusban szakember bevonásával előadást szerveztünk: Suri Irén pszichológus segítségével a tájékozódáshoz igyekeztünk hozzájárulni.

2022. májustól indult a Szögletes Kerék Színházi előadásunk, ahol a fogyatékkal élő résztvevőink folyamatos munkával készültek az előadásokra, melyeket ép és fogyatékkal élő nézők előtt mutattak be.

Ehhez kapcsolódóan a nyár folyamán két alkalommal is táborban vettek részt a szereplők, ahol a mindennapi felkészülés mellett az integrációs játékok is nagy szerepet kaptak.


A projekt eredményeként jelentősen fejlődött mind a sérült, mind az ép résztvevők érzékenysége, ezzel a projektben tervezett cél, hogy  az integrációs folyamat elinduljon, teljesült.

2023. évben folytatódnak a programok!


A projekt 2021-2022. években valósult meg. Köszönjük a BGA Zrt támogatását!


Veszprém Megyei ÉFOÉSZ  KH Egyesület