Fontos, hogy a fogyatékosok meg tudják fogalmazni az Őket érintő problémákat. Legyen véleményük és ki tudjanak állni saját maguk és társainak érdekeinek védelmére is. El kell, hogy jusson hozzájuk az őket érintő információ. A megyében 7 önérvényesítő csoportot működtetünk. (Veszprém, Ajka, Lesencetomaj, Tapolca) A fiatalok könnyen érthető munkafüzetek és a kötött tematika mellett megtanulhatják mindezeket és a mindennapi életben való könnyebb eligazodásban is nagy segítséget jelent nekik.

2012 júliusában ismét megrendezésre került az önérvényesítő fiatalok és családtagjaik integrált nyaralása Tiszaugon. Sport, kézműves és kulturális programokkal színesítettük a tábort. Képek a galériában megtekinthetők.

Az ÉFOÉSZ megalakulása óta szorgalmazza az alternatív lakhatási formák meghonosítását. Itt Veszprém megyében Tapolcán valósulhatott meg először az országban és működik 2011 tavasza óta.

A Kulcs Program célja, hogy az értelmi fogyatékos emberek a többséghez hasonlóan saját vagy bérelt lakásokban éljenek, emellett szükség esetén a szociális ellátórendszer már ismert szolgáltatásait igénybe vehetik. A program része egy komplex képzési program is, amely felkészítette a három fiatalembert az önálló életre.

A Kulcs Program az Emberi Erőforrás Minisztérium, a Veszprém Megyei és a Tapolcai Önkormányzat támogatásával valósult meg. A program a most elkészült kitagolási stratégiával is összhangban áll, a most induló intézményi átalakítást is segítheti. A támogatott lakhatás most már bekerült a szociális törvénybe is. S ezáltal lehetőség adódik több támogatott lakás elindítására.

 

 

Az Önálló Életvitel Európai Napja alkalmából az általunk készített videókban a támogatott lakhatásban élő fiúk mesélik el mit is jelent számukra az önálló életvitel.